O nama

Iz letopisa škole: „Dok nije otvorena škola u Jagodin-mali đaci iz ovog naselja išli su u školu u varoši kod Saborne crkve. Oko 1856. Postavljen je za učitelja škole Miloje, đak manastira Sv. Roman.“
Osnovna škola „Njegoš“ nalazi se u Nišu, na teritoriji koju obuhvata mesna zajednica Pantelej. Škola se nalazi na putu Niš-Knjaževac.

Škola je osnovana 1887. godine. Kroz svoje postojanje, škola je radila u bogatijim privatnim kućama, u zgradama koje su uzete pod zakup, u zgradi pored Englesko-srpskog doma, sve do useljenja u današnju zgradu škole. Godine 1953. škola iz četvororazredne izrasta u osmogodišnju. Kako nova zgrada škole još uvek bila u izgradnji i nije bila spremna da primi đake, stariji razredi su koristili prostorije Više pedagoške škole. Februara 1955. godine nova zgrada škole bila je spremna da primi đake, njih 627. Međutim, iako nova, školaska zgrada nije mogla da primi sve učenike pa je i dalje korišćena školska zgrada kog Engleskog doma, a i rad je bio organizovan u tri smene. Iste godine dovršava se gradnja osam novih učionica, ali rad se i dalje odvija u tri smene jer u školu dođe najmanje 150 učenika na početku nove školske godine. U prvo vreme škola se zvala „Osnovna škola u Jagodin-mali“. Negde oko 1928. godine škola dobija ime „Njegoš“.
Odlukom Skupštine Grada od 26. 12. 2003. godine Škola za osnovno i opšte obrazovanje odraslih je priključena OŠ „Njegoš“.
Škola se bavi obrazovanjem i vaspitanjem odraslih i svoj rad zasniva na zakonskim propisima, koji se odnose na ovu oblast. Ovom delatnošću se bavi od 1960. godine. Za svoj rad je 1974. godine dobila Vukovu nagradu „Zlatno slovo“. Zajedno sa školom i društvena sredina pruža sugestije za programske sadržaje koji su od interesa za tu sredinu u čemu se manifestuje i realizacija postavljenih zadataka, koja škola ostvaruje.

Septembra 2006. godine osnovna škola „Njegoš“ krenula je sa ogledom
„Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma“ odobrenog od Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, rešenjem br.111-00-160/2006-03 od 2. oktobra 2006. godine.
Od septembra 2011. godine u školi za osnovno obrazovanje odraslih je realizovao se novi Program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao ogled koji je trajao sledeće tri školske godine i realizovan je u tri ciklusa osnovnog obrazovanja odraslih: I- ciklus od prvog do četvrtog razreda, II- ciklus peti i šesti razred i III- ciklus sedmi i osmi razred.